Vremenska prognoza

subota, 16 novembar 2019 14:52

14 godina od tragičnog požara u gradiškom Domu kulture

Adžić: „Više pažnje posvetiti protivpožarnoj sigurnosti“

14 godina od tragičnog požara u gradiškom Domu kulture

Četrnaest godina se navršilo od tragičnog požara u gradiškom Domu kulture „Veljko Čubrilović“, u kome su život izgubile Dijana Ećimović, Gordana Ždero i Biljana Plotan-Šešum, radnice preduzeća „Simpo - SIK“, čije su prostorije bile smještene u ovom objektu.

Kod spomen ploče obavljen je pomen za stradale sugrađanke, čije je porodice tragedija zavila u crno, a sugrađane ostavila u nevjerici.

Osim porodice, rodbine i sugrađana, vijence su položili predstavnici Kulturnog centra, te gradonačelnik i zamjenica gradonačelnika Zoran Adžić i Dragana Ilić.

„Na žalost, na težak način smo izvukli pouku da moramo više voditi računa o protivpožarnoj sigurnosti i bezbjednosti svih javnih objekata. Važno je jačati vatrogasnu jedinicu i to činimo, kako bismo izbjegli ovakve posljedice“, ističe gradonačelnik Adžić.

„Sjećanja su teška, preteška“, bolno progovara Živko Šukalo, koji je tog kobnog novembarskog dana, skočivši sa drugog sprata Doma kulture, izbjegao smrt.

Istraga je utvrdila da je požar izbio zbog neispravnih elektroinstalacija. Materijalna šteta je bila ogromna. Izgorio je gotovo kompletan fond Narodne biblioteke, nekoliko ateljea i brojni umjetnički eksponati.

Tri godine kasnije, na temeljima nekadašnjeg Doma kulture, podignut je Kulturni centar, stub kulturnog i društvenog života Gradiške.

Info+ kablovski kanal