Vremenska prognoza

utorak, 30 januar 2018 14:52

Brojni planovi gradiškog Muzeja za ovu godinu

Zavičajni muzej u Gradišci realizovaće brojne aktivnosti u predstojećem periodu.

Brojni planovi gradiškog Muzeja za ovu godinu

„Uskoro će biti predstavljena knjiga o proti Dušanu Subotiću, koju piše Dario Drinić. Uz to ćemo organizovati i izložbu, a planirano je i snimanje dokumentarca na ovu temu. Naravno, očekujemo i otkrivanje spomenika proti Subotiću. Zatim, pošto se ove godine obilježava stogodišnjica od završetka Prvog svjetskog rata, naš kustos, istoričar Bojan Vujčić će predstaviti monografiju „Gradiška u Prvom svjetskom ratu““, rekao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Kada su u pitanju arheološki radovi, u Muzeju ističu da su konačno riješeni imovinsko-pravni odnosi za otkup zemljišta manastira Karanovac u Kijevcima. Očekuju da će radovi na izgradnji manastira krenuti na proljeće.

„Muzej će u tom arheološkom kompleksu napraviti arheološki park, koji će se u budućnosti nalaziti u turističkoj ponudi Gradiške, zajedno sa manastirom“, ističe Vujinović.

Govoreći o rekonstrukciji Gradske vijećnice, Vujinović je izrazio nadu da će u toku godine Muzej obezbijediti što veći iznos sredstava, kako bi radovi što prije krenuli. Dodaje, da su idućeg mjeseca planirane određene aktivnosti oko servicijuma.

Pored svega navedenog, u narednom periodu biće predstavljena i knjiga direktora Muzeja koja govori o svjetovnom i sakralnom nasljeđu Gradiške iz perioda srednjeg vijeka. Povodom dana opštine, planirano je predstavljenje albuma Gradiške, u kojem će biti prikazane slike života u ovoj lokalnoj zajednici u periodu od 19. vijeka do Drugog svjetskog rata, kazao je Vujinović.

U Muzeju poseban akcenat stavljaju na sadržaje za djecu. Za najmlađe Gradiščane na proljeće će biti organizovano nekoliko edukativnih radionica, kao što su „Svijet mladih istraživača“ i „Gradiški vremeplov“ .

Info+ kablovski kanal