Vremenska prognoza

ponedeljak, 12 mart 2018 13:54

Redovne kontrole očnog pritiska ključne za pravovremeno otkrivanje glaukoma

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma obilježava se od 11. do 17. marta. Od ove bolesti u svijetu je oboljelo nekoliko miliona ljudi.

Redovne kontrole očnog pritiska ključne za pravovremeno otkrivanje glaukoma

Glaukom je oboljenje očnog živca, koje se javlja kao posljedica povećanog očnog pristiska, pojašnjava oftalmolog dr Radojka Marjanović.

„Povišen očni tlak nastaje zbog oslabljene cirkulacije na mjestu gdje očni živac izlazi iz oka. Smatra se da je oko 65 miliona ljudi oboljelo od glaukoma. To je jedan od najčešćih uzroka sljepila, te se glaukom naziva tihom ubicom vida. Najčešće se otkriva slučajnim mjerenjem očnog pritiska“, ističe dr Marjanović.

Za otkrivanje glaukoma koriste se i druge pretrage, kao i složenije dijagnostičke metode, na osnovu kojih se utvrđuje stanje pacijenta, navodi dr Marjanović.

Dodaje, da je glaukom specifično oboljenje jer uglavnom nema značajnih simptoma.

„Oko uglavnom ne boli. Najčešće tegobe su peckanje, žuljanje, ništa specijalno. Zato pacijenti najčešće dođu kada je već prilično kasno. Liječenje se vrši pomoću kapi za oči, a ako ne pomažu predlaže se laserska ili hirurška operacija. Ako se glaukom otkrije na vrijeme može se spriječiti gubitak vida“, naglasila je dr Marjanović.

Pojačan rizik od oboljevanja od glaukoma imaju osobe starije od 40 godina. Radi pravovremenog otkrivanja bolesti, ljekari preporučuju da se mjerenje očnog pritiska obavi bar jednom godišnje.

Povodom obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma, u Specijalističkoj oftalmološkoj ambulanti „Dr Marjanović“ u Gradišci u četvrtak, 15. marta, biće organizovano besplatno mjerenje očnog pritiska. Na besplatno mjerenje očnog pritiska u ovoj ambulanti građani mogu doći u periodu od 7 do 14 h.

Info+ kablovski kanal