Vremenska prognoza

ponedeljak, 15 oktobar 2018 13:55

Proslavljena krsna slava hrama u Gradišci

Hram Pokrova Presvete Bogorodici u Gradišci juče je obilježio svoju krsnu slavu. Služena je Sveta liturgija, te obavljeno osvećenje žita i lomljenje slavskog kolača.

Proslavljena krsna slava hrama u Gradišci

Arhijerejski namjesnik gradiški protojerej stavrofor Gojko Slijepčević čestitao je svim pravoslavnim vjernicima hramovnu slavu.

„Hram je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice i na ovaj dan vjernici se godinama okupljaju kako bi proslavili hramovnu slavu“, rekao je Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice proslavlja se 14. oktobra, a ustanovljen je još za vrijeme Vizantijskog carstva. Prema vjerovanju, u toku služenja bdenja u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu, u kojoj je bilo mnogo naroda, pojavila se Presveta Bogorodica sa raširenim pokrivačem, kao da njime pokriva sve prisutne. Praznovanje je uvedeno da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo i zaštitu koju Presveta Bogorodica daje vjernicima.

„Više puta u toku godine se proslavlja Presveta Bogorodica, jer je ona najvažnija odmah poslije Hrista“, kazao je Slijepčević.

Proslavi krsne slave hrama u Gradišci prisustvovali su brojni vjernici.

Arhijerejski namjesnik gradiški Gojko Slijepčević izrazio je nadu da će naredne godine hramovna slava biti obilježena u obnovljenom hramu. Do tada bi trebalo biti odrađeno vanjsko uređenje, dok unutrašnji radovi zahtjevaju više vremena.

Info+ kablovski kanal