Vremenska prognoza

sreda, 14 novembar 2018 13:49

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se svake godine 14. novembra. Tim povodom „Dom zdravlja“ Gradiška organizovao je u centru grada akciju mjerenja krvnog pritiska, mjerenja šećera u krvi i indeksa tjelesne mase.

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

85-ogodišnji Milutin Švraka iz Gradiške kaže da do sada nije imao problema sa šećerom: „Redovno posjećujem svog porodičnog ljekara i provjeravam pritisak, jer mi je visok. Ostalo sve je u redu. Ovu akciju podržavam.“

Dijabetes predstavlja hroničnu, nezaranu bolest koja je jedna od najrasprostranjenijih u svijetu, ali i kod nas, a broj oboljelih svake godine je u porastu.

„Mi smo ovdje u cilju prevencije, kako bi se što više smanjili faktori rizika: gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, povišen pritisak, stres i, naravno, genetska predispozicija. Najbolje bi bilo da ljudi ozbiljno shvate ovu prevenciju. Da na vrijeme djeluju na pomenute faktore rizika. Potrebno je redovno mjeriti pritisak, šećer u krvi, kao neki početak. Naravno, potrebno je povećati fizičku aktivnost, pridržavati se adekvatne ishran“, rekla je dr Vanja Nežić, JZU „Dom Zdravlja“ Gradiška.

Svjetski dan dijabetesa je prvi put obilježen 1991. godine s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu: uzrocima, prevenciji i katastrofalnom efektu na ljudske živote i zdravstvene sisteme širom svijeta. Utemeljila ga je Internacionalna dijabetes federacija, a obilježava se na rođendan Frederika Bantinga, čiji je rad sa Čarlsom Bestom doveo do otkrića insulina davne 1921. godine.

Info+ kablovski kanal