Vremenska prognoza

četvrtak, 30 jul 2015 14:50

Novi domovi za trinaest raseljenih i povratničkih porodica u Gradišci

Zorka Petrić iz Gradiške jedna je od trinaest korisnika Projekta sa kojom su predstavnici  austrijske nevladine organizacije „Hilfswerk“i lokalne zajednice potpisali tripartitni ugovor o izgradnji i rekonstrukciji stambenih jedinica. 

Novi domovi za trinaest raseljenih i povratničkih porodica u Gradišci

Zorka je raseljeno lice koja je je 1995. godine izbjegla je iz Donjeg Vakufa. Trenutno živi kao podstanar i plaća stanarinu 150 KM. Nigdje ne radi, osim ponekad za dnevnicu da bi mogla da prehrani šestoro djece. Prije 10 godina digla je kredit i kupila plac u prigradskom naselju Žeravica, gdje bi joj se sad trebala početi graditi kuća. Dževad Numanagić je povratnik iz Gradiške kojem će se zahvaljujući ovom projektu rekonstruisati kuća.

Radovi  na izgradnja i rekonstrukciji stambenih jednica za izbjegla i raseljena lica sa područja opštine Gradiška trebalo bi da budu završeni u roku od 60 dana.  Inače, ovaj projekat „Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma” implementira austrijska nevladina orgnaizacija, a finansira UNHCR i Evropska unija.

Da bi se ovaj projekat realizovao značajne resurse uložila je i opština Gradiška. „Opština u ovom projektu pružila tehničku podršku i obezbijedila bez naknade građevinske i urbanističke uslove za gradnju stambenih jedinica i priključke na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu” kaže Zoran Latinović, načelnik opštine Gradiška.

Zahvaljujući ovom projektu novi ili obnovljeni dom dobiće devet povratničkih i četiri raseljene porodice sa područja opštine Gradiška. Načelnik Latinović je rekao da će se ova lokalna zajednica i dalje truditi da ovoj populaciji obezbijedi bolje uslove života.

Info+ kablovski kanal