Vremenska prognoza

utorak, 14 novembar 2017 14:58

Gradiškim penzionerima penzija uvećana za 9 maraka u prosjeku

Gradiškim penzionerima ovih dana isplaćena je oktobarska penzija, uvećana za 3%.

Gradiškim penzionerima penzija uvećana za 9 maraka u prosjeku

Pripadnici najstarije populacije su ogorčeni. Kažu da je ovo povećanje suviše malo, posebno zato što mnogi penzioneri imaju niska primanja. Već su sračunali šta mogu kupiti sa novcem od uvećanja.

„Imam oko 340 KM penzije. Za tih 3% mogu kupiti hljeb, jaja i još neku namirnicu. To je stvarno minimalno“, kaže penzioner Adem Bramić.

Prosječna penzija u Gradišci sada je porasla na 309 KM. Povećanje penzija od oko 9 maraka, u prosjeku, je nedovoljno, s obzirom na životni standard i zdravstveno stanje penzionera, poručuju iz opštinskog Udruženja penzionera u Gradišci.

„Nismo zadovoljni sa ovim uvećanjem, jer svaki dan rastu cijene namirnica i drugih proizvoda, pa penzioneri neće ni osjetiti ovih par maraka više“, ističe Ostoja Popović, predsjednik Udruženja penzionera opštine Gradiška.

Penzioneri se posebno žale na preskupe lijekove, koji su im itekako potrebni. Iako su po stupanju na snagu Pravilnika o regulisanju cijena lijekova u BiH lijekovi na recept pojeftinili, oni bez recepta su sada skuplji, razočarano pričaju penzioneri.

„Zdravstvena zaštita nije adekvatna, obzirom na starost i iznemoglost penzionera, koje muče razne bolesti. Liječenje je dosta skupo, a penzije male. Pojedini penzioneri više izdvajaju za zdravstvenu zaštitu nego za ishranu. Dešava se da im ljekar propiše skupu terapiju, a oni idu pa traže jeftiniju, koja je odmah manje učinkovita“, priča Popović.

Uvećanje penzija za dodatnih 2%, koje iz Vlade RS najavljuju od nove godine, penzionerima, kažu, neće mnogo koristiti. Nadaju se da će tokom naredne godine doći do značajnijih povećanja, kako bi se životni standard osoba treće životne dobi koliko-toliko poboljšao.

Info+ kablovski kanal