Vremenska prognoza

ponedeljak, 15 oktobar 2018 14:16

Danas je Svjetski dan bijelog štapa

Svake godine 15. oktobra slijepa i slavobidna lica širom svijeta obilježavaju Međunarodni dan bijelog štapa.

Danas je Svjetski dan bijelog štapa

Misija ovoga dana je da edukuje svijet o sljepoći, ali i da pošalje poruku da slijepe i slabovidne osobe mogu biti samostalne i korisne u društvu. U Gradišci su ovaj dan tradicionalno obilježili članovi Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidnih. Družili su se i razgovarali, te predstavili pomagala i druge sadržaje koje su nabavili u prethodnom periodu.

„Imamo pikado, računar i mobilni sa govornim softverom. Nabavili smo i tlakomjere, vagu i toplomjer sa zvukom. Ovo sve smo nabavili od vlastitih sredstava i koristimo u prostorijama Udruženja. Pomagala nam mnogo znače, ali nažalost nemamo mnogo sredstava da više toga nabavimo“, istakao je Dragan Subotić, potpredsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidnih lica Gradiška.

Prema Subotićevim riječima,slijepa i slabovidna lica se na našem području susreću sa mnogim poteškoćama.

„Osnovni problem su mala primanja za tuđu njegu i pomoć, kao i mnoge arhitektonske barijere u gradu koje predstavljaju problem slijepim i slabovidnim licima“, naveo je Subotić.

Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidnih lica  za svoje članove, kojih ima oko 120, organizuje različite programe i aktivnosti, kako bi poboljšali položaj ovih kategorija.

Povodom Međunarodnog dana bijeloga štapa, podjeljeni su prehrambeni paketi najugroženijim članovima, te nekoliko zvučnih toplomjera za slijepe.

Info+ kablovski kanal