Vremenska prognoza

utorak, 05 decembar 2017 14:03

Alimentacioni fond od iduće godine u RS

Izmjenama Porodičnog zakona RS i osnivanjem Alimentacionog fonda smanjile bi se brige samohranih roditelja kojima bivši supružnici ne isplaćuju redovno alimentaciju.

Alimentacioni fond od iduće godine u RS

Za ovu inicijativu, koja postoji već nekoliko godina, zalažu se Odbor jednakih mogućnosti Narodne skupštine RS i Ombudsman za ljudska prava BiH.

„Za nesmetano funcionisanje fonda prvo je potrebno stvoriti zakonske pretpostavke, odnosno izvršiti izmjene Porodičnog zakona RS. RS bi tako, putem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Centara za socijalni rad, isplaćivala alimentaciju tamo gdje postoje problemi sa isplatom“, istakao je  Ljubinko Mitrović, Ombudsman za ljudska prava BiH.

RS bi, potom, putem svojih mehanizama, prvenstveno putem Poreske uprave, vršila povrat sredstava, kroz prinudnu naplatu alimentacije od drugog roditelja, dodaju u Ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Za ideju o osnivanju Alimentacionog fonda Srpske u velikoj mjeri zaslužno je Udruženje samohranih roditelja „Svjetlost“ iz Gradiške. Predsjednik Valentina Perić kaže da su se roditelji u proteklom periodu aktivno zalagali za ovu inicijativu kod Ombudsmana i Odbora jednakih mogućnosti. Nadaju da će njihov trud uroditi plodom jer bi postojanje Alimentacionog fonda mnogo značilo brojnim samohranim roditeljima.

„Mi ćemo se boriti za to da se odrede kriterijumi ko će biti korisnik fonda i kolika će biti sredstva. Jedan od osnovnih problema, sa kojim se susrećemo, je nepoštivanje sudske presude od strane roditelja koji je dužan da plaća alimentaciju, i to čini 70% roditelja. Njih 20% plaća povremeno, a samo 10% redovno“, kazala je Perićeva.

Čest problem je, naglašava Perićeva, i taj što mnogi samohrani roditelji nisu pokrenuli sudski postupak, kojim bi od bivšeg supužnika tražili isplatu alimentacije za dijete. Zbog toga ne dobijaju nikakva sredstva po ovom osnovu. 

„Mnogi nisu upoznati sa procedurama, te ćemo mi iz Udruženja nastojati da ih edukujemo po tom pitanju, odnosno kako da pokrenu sudski proces i šta da zahtjevaju“, naglasila je Perićeva.

Alimentacioni fond postoji u mnogim savremenim zemljama, a kako bi zaživio i u RS u narednom periodu biće potrebno utvrditi iznos sredstva neophodnih za osnivanje fonda, kao i broj potencijalnih korisnika prava, za šta će biti zaduženi Centri za socijalni rad, poručili su to iz Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Info+ kablovski kanal